A complete CBSE Guide with chapter wise NCERT Solutions in addition to CBSE Notes, CBSE Questions and MCQs with their answers on various Subjects and Classes ||::|| If the site has come to any of your use then please oblige us by giving more g+1(button on top left) ||::|| We have gone Mobile! Now you can enjoy this site also on your Mobile or Tablet at your convenience. See us Anytime .. Anywhere. Cheers !! ||::||

Ncert Cbse Class 8 Mathematics Solutions | Linear Equations in One Variable | NCERT Exercise 2.2 Solved (PART – I)


CBSE Mathematics Class VIII
Ncert Solutions of  Maths Exercise 2.2
Linear Equations in One Variable
(page 28)
Q1: If you subtract 1/2 from a number and multiply the result by 1/2, you get 1/8. What is the number?    
Solution:
Let the number be x. Then by subtracting 1/2 from x and multiplying the result by 1/2 we get, 
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com image








Q2: The perimeter of a rectangular swimming pool is 154 m. Its length is 2m more than twice its breadth. What are the length and breadth of the pool?
Solution:
Let the breadth of the swimming pool be x.
Therefore, its length = 2x + 2
Given the perimeter of the pool = 154 m.
or, 2(2x + 2 + x) = 154
or, 6x + 4 = 154
or,  x = 25m
Hence, Breadth = 25m and
Length = 2 x 25 + 2 = 52m
Q3: The base of an isosceles triangle is 4/3 cm. The perimeter of the triangle is 42/15 cm. What is the length of either of the remaining equal sides?       
Solution: 
Let the length of one equal side of the isosceles triangle be x.
Base of the isosceles triangle = 4/3cm (given)
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com mathematics







Q4: Sum of two numbers is 95. If one exceeds the other by 15, find the numbers.
Solution:
Let one number be x and so, the other number is (x + 15).
or,  x + x + 15 = 95 (sum of the numbers given).
or, x = 40 (and the other number is 40 + 15 = 55)
So, the numbers are 40 and 55 respectively.
Q5: Two numbers are in the ratio 5 : 3. If they differ by 18, what are the numbers?
Solution:
Let the numbers are x and y
Under the given conditions:
CBSE | NCERT Solution mathematics graphics












Q6: Three consecutive integers add up to 51. What are these integers?   
Solution:  
Let the three consecutive integers be x, (x + 1) and (x + 2).
According to the given condition,
x + (x + 1) + (x + 2) = 51
or, x = 16
Therefore the three consecutive integers are 16, 17 and 18 respectively.
Q7: The sum of three consecutive multiples of 8 is 888. Find the multiples.
Solution:
Let the first multiple of 8 be 8x.
Second multiple be 8x + 8.
Third multiple be 8x + 8 + 8 = 8x + 16.
According to the given condition,
8x + 8x + 8 + 8x + 16 = 888
or, 24x = 864
or, x = 36.
Hence, 8x = 8 x 36 = 288,
8x + 8 = 296,
8x + 16 = 304.
So, the numbers will be 288, 296 and 304.
Q8: Three consecutive integers are such that when they are taken in increasing order and multiplied by 2, 3, and 4 respectively, they add up to 74. Find these numbers.  
Solution: (Taking hint from Q7 solution do it yourself.)
Ncert Cbse Class 8 Mathematics Solutions | Linear Equations in One Variable | NCERT Exercise 2.2 Solved (PART – II) [View solutions of rest questions]

6 comments:

SHIKSHA said...

Very helpful.

nick said...

Linear equations: no brain required
Quadratic equations: still a bit easy. Complete the square or use quadratic formula and you’re done!
Cubic equations: a bit hard. Most people need special formulas.
quartic equations: very hard
anything beyond quartic: scream for your mom and panic

harjay patel said...

very healpfull

Vaibhav Bhatia said...

where r answers of rest questions

Vaibhav, answers u r looking for will be loaded here soon. Pl be in touch. Tnx 4 writing. Happy surfing and Happy searching !!

DODDANNA SH said...

good it is very useful now if i show the correct sums teacher will say good

Post a Comment

    Ads by MediaNet
Related Posts with Thumbnails

Recent Posts

 
 
 

Enter your email address:

Creative Commons License
CBSE Guide NCERT Solutions is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 India License.
Based on a work at cbsencertsolution.com.Protected by Copyscape Web Copyright Protection

Disclaimer

The answers, information, material and content have been posted on http://cbsencertsolution.com (CBSE Guide NCERT Solutions) by exercising due diligence and care and are correct and original to the best of the knowledge and intent of this blog. Any action taken by the user on the basis of the information contained on the blog is the responsibility of the user alone. “CBSE Guide NCERT Solutions” or this Blog does not take the responsibility of how it is used or the consequence of its use and also disclaims all warranties as to the accuracy, completeness or adequacy of its contents. However, any omissions or unforeseen errors may be notified to the author for necessary correction. This site [http://www.cbsencertsolution.com] is neither associated with NCERT nor affiliated by Central Board of Secondary Education (CBSE).