Matter in Our Surroundings - MCQs | CBSE Class 9, NCERT Science (Chemistry) Multiple Choice Questions

 


CBSE Board - Class 9 Solutions of Ncert Chemistry

Matter in Our Surroundings

MCQs (Multiple Choice Questions) with solutions

Question.1: On Kelvin scale 0OC is equal to –
(a) 273 K
(b).– 273 K
(c) 0 K
(d) 100 K
Question.2: Liquids have -
(a) fixed volume and fixed shape 
(b) fixed shape and no fixed volume
(c) fixed volume and no fixed shape   
(d) neither fixed volume nor fixed shape 
Question.3: Dry ice means –
(a) solid SO2
(b) solid water
(c) solid CO2
(d) solid CO
Question.4: Materials existing as liquids have -
(a) boiling point and melting point above room temperature
(b) boiling point and melting point below room temperature
(c) boiling point above room temperature and melting point below room temperature
(d) boiling point and melting point below room temperature
Question.5: Which of the following is accompanied by cooling?
(a) vaporization
(b) evaporation
(c) condensation
(d) none of these.
Question.6: Intermolecular force of attraction is maximum in -
(a) solids
(b) liquids
(c) gases
(d) plasma particles
Question.7: When we add sugar in water, particles of sugar disappear because they - 
(a) are very small
(b) get into the spaces between water particles
(c) are moving
(d) all above
Question.8: One small crystal of potassium permanganate may contain particles -  
(a) more than 103
(b) more than 104
(c) more than 105
(d) more than 106
Question.9: Which of the following statements is not correct? 
(a) The density of ice is less than the density of water.
(b) To convert a temperature on the Kelvin scale to Celsius scale, subtract 273 from the given temperature.
(c) To convert a temperature on the Celsius scale to Kelvin scale, add 273 to the given temperature.
(d) Vaporization of a liquid causes cooling.
Question.10: Which of the following pairs will not exhibit diffusion?
(a) hydrogen, oxygen
(b) oxygen, water
(c) salt, sand
(d) sugar, water
Question.11: Which of the following substances is not a liquid?
(a) butter
(b) glass
(c) sponge
(d) rubber band
Question.12: The temperature at which the solid melts to become a liquid at the atmospheric pressure is called –
(a) boiling point
(b) melting point
(c) freezing point
(d) none of these.
Question.13: Which one of the following properties are not characteristics of liquids?
(a) fluidity
(b) definite shape
(c) definite volume
(d) compressibility
Question.14: Large volume of compressed natural gas (CNG) is available in small cylinders to us due to its property of - 
(a) high inflammability
(b) easy availability
(c) high compressibility
(d) low density
Question.15: The compressibility of which state of matter is high –
(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) all of these.
Question.16: A state of matter which has neither definite shape nor definite volume –
(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) none of these.
Question.17: Gases are liquefied under
(a) high pressure, high temperature
(b) high pressure, low temperature
(c) low pressure, high temperature
(d) low pressure, low temperature
Question.18: Which of the following changes represent sublimation?
(a) solid ó liquid
(b) solid ó gas
(c) liquid ó gas
(d) gas ó liquid ó gas
Question.19: Gases do not have -
(a) high compressibility
(b) high fluidity
(c) high density
(d) large volume
Question.20: Which of the following is the simplest form of matter?
(a) element
(b) mixture
(c) compound
(d) none of these
Question.21: Evaporation of a material takes place -
(a) above its boiling point
(b) above its melting point
(c) below its boiling point
(d) below its melting point
Question.22: Particles of a liquid -
(a) are most ordered
(b) move randomly
(c) have large intermolecular spaces
(d) can slip and slid over each other
Question.23: Which is not the characteristic of matter –
(a) particles of a matter are continuously moving,
(b) particles of matter move faster on increasing temperature,
(c) particles of matter intermix with each other on their own,
(d) particles of all maters have same kinetic energy.
Question.24: The fluorescent tubes and neon sign bulbs glow because of -
(a) presence of charged particles
(b) high density of gases
(c) high temperature
(d) high applied voltage
Question.25: Which of the following will not sublime ?
(a) Camphor
(b) ammonium chloride
(c) bromine
(d) iodine

Solutions:
1 – a. 2 - c. 3 – c. 4 - c. 5 – b. 6 - a. 7 - d. 8 - d. 9 – d. 10 - c. 11 - a. 12 – b. 13 - b. 14 - c. 15 – c. 16 – c. 17 - b. 18 - b. 19 - c. 20 – a. 21 - c. 22 - d. 23 – d. 24 - a. 25 – c.    

CBSE Class IX, NCERT Science (Chemistry) - Matter in Our Surroundings - Also Study
·        Class IX, Matter in Our Surroundings | Class 9, NCERT Science (Chemistry) - CBSE Guide with Notes [READ]
  ·       CBSE Class 9, Matter in Our Surroundings - Answers of NCERT                 Science Chapter 1 Exercise Questions [READ] 

1 comment:
Write comments