CBSE Class 10 NCERT Science (Chemistry) - Multiple Choice Questions (mcq) | Chapter 2, Acids, Bases and Salts


CBSE Class 10 Chemistry (NCERT Science)

Acids, Bases and Salts - Multiple Choice Questions (MCQ)

Covering MCQ for NCERT Science (Chemistry) and Practical Skills in Science for CBSE Examination of Class X
1: The colour of neutral litmus solution is
     (a) red (b) blue (c) purple (d) yellow

2: Which of the following indicators is an olfactory indicator? 
CBSE Class 10 NCERT Science Multiple Choice Questions - Acids, Bases and Salts (Science Practical Skills)
     (a) litmus (b) vanilla (c) turmeric (d) phenolphthalein

3: Which one is suitable method to find the accurate pH value?
    (a) pH meter (b) pH paper (c) Universal indicator (d) Litmus solution

4: Which one of the following statements is correct about universal indicator?
     (a) It is a mixture of HCl and NaOH
     (b) It is a mixture of many indicators
     (c) It is a solution of phenolphthalein in alcohol
     (d) It is a solution of phenolphthalein in water.   

5: Which of the following properties are shown by dilute HCl?
     (1) It turns blue litmus red
     (2) It turns red litmus blue
     (3) It reacts with zinc and a gas is evolved
     (4) It reacts with solid sodium carbonate to give brisk effervescence
     (a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4

6: A teacher gave two test tubes – one containing water and the other containing sodium hydroxide solution to two students. Then he asked them to identify the test tube containing sodium hydroxide solution. Which one of the following can be used for correctly identifying the test tube containing the solution of sodium hydroxide?
     (a) Blue litmus (b) Red litmus (c) Sodium carbonate solution (d) Dilute HCl  

7: Metallic oxides are ________ in nature, but non-metallic oxides are __________ in nature. The information in which alternative completes the given statement?
     (a) neutral, acidic (b) acidic, basic (c) basic, neutral (d) basic, acidic

8: Two drops each of lemon juice, hydrochloric acid and acetic acid were added separately to blue litmus solution. Which of the following samples will change the color of the litmus?
     (a) Lemon juice (b) Acetic acid (c) HCl (d) Each one 

9: Which gas turns lime water milky?
     (a) H2 (b) N2 (c) CO2 (d) SO2

10: The water of crystallization of gypsum is
     (a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1

11: The pH values of distilled water, lemon juice, sodium bicarbonate were measured using pH paper. What is the correct decreasing order of pH values?
     (a) water > lemon juice > sodium carbonate
     (b) sodium carbonate > water > fruit juice
     (c) lemon juice > water > sodium carbonate
     (d) water > sodium carbonate > fruit juice  

12: When a drop of unknown solution X is placed on a strip of pH paper, a deep red colour is produced. This sample is which one of these?
     (a) NaOH (b) HCl (c) Water (d) CH3COOH

13: A student tests a sample drinking water and reports its pH value as 6 at room temperature. Which one of the following might have been added in water?
    (a) Calcium  chloride (b) Sodium chloride (c) Sodium bicarbonate (d) Bleaching powder

14: Solid sodium bicarbonate was placed on a strip of pH paper. The color of the strip
     (a) turned red (b) did not change (c) turned green and slightly yellow (d) turned pink

15: Four drops of red litmus solution were added to each of the following samples. Which one turns red litmus blue?
     (a) Alcohol (b) Distilled water (c) Sodium hydroxide sol (d) HCl

16: Which acid is produced in our stomach?
     (a) HCl (b) H2SO4 (c) Nitric acid (d) Acetic acid  

17: Which formula represents bleaching powder?
     (a) Ca(OH)2 (b) CaOCl2 (c) CaCl2 (d) CaO

18: Which of the following compounds is used in soda-acid fire extinguishers?
   (a) calcium hydroxide (b) calcium carbonate (c) sodium hydrogen sulphate (d) sodium hydrogen carbonate

19: Which one of the following is the correct method of finding the pH of a solution?
     (a) heat the solution in a test tube and expose the pH paper to the vapours formed.
     (b) pour few drops of solution from the test tube on the pH paper
     (c) drop the pH paper in the solution
     (d) put a drop of solution on the pH paper using a dropper

20: The pH value of a solution is in the range of 6 - 8. What is the color developed when a student adds 3 drops of universal indicator in the solution?
     (a) Red (b) Blue (c) Green (d) Orange

21: The pH of which of the following samples can not be found directly using pH paper?
     (a) Lemon juice (b) Dilute HCl (c) Solid sodium bicarbonate (d) Solution of a detergent.

22: Which of the following natural sources contains oxalic acid?
     (a) lemon (b) orange (c) tomato (d) tamarind

23: The acid found in an ant sting is
     (a) acetic acid (b) citric acid (c) tartaric acid (d) methanoic acid

24: To relieve pain caused due to acidity, we can take
     (a) sour milk (b) lemon juice (c) orange juice (d) milk of magnesia

25: What are the products obtained when potassium sulphate reacts with barium iodide in an aqueous medium?
     (a) KI and BaSO4 (b) KI, Ba and SO2 (c) K, I2 and BaSO4 (d) K, Ba, I2 and SO2

26: The concentration of H+ ions in a solution can be measured using
     (a) a pH paper (b) a litmus paper (c) methyl orange (d) phenolphthalein

27: Which of the following solutions does not conduct electricity?
     (a) C6H12O6 (b) Ca(OH)2 (c) H2SO4 (d) HCl

28: A colorless and odorless gas is liberated when hydrochloric gas is added to a solution of washing soda. What is the name of the gas?
     (a) CO2 (b) NO2 (c) SO2 (d) SO3

29: A liquid sample is suspected to be either an acid or water. You are provided a strip of red litmus paper. How would you confirm the nature of the sample?
(a) dip the litmus paper in the sample
(b) put four drops of liquid sample on the litmus paper
(c) dip the litmus paper in a dilute solution of NaOH and then put two drops of the liquid sample on it.
(d) dip the litmus paper in a dilute solution of NaCl and then three drops of liquid sample on it.   

30: A strong acid HA reacts with a strong base, BOH to form a salt, AB. What would be the nature of salt AB?
     (a) basic (b) neutral (c) weakly basic (d) strongly acidic  

31: Which of the following salts is basic in nature?
     (a) NH4NO3 (b) Na2CO3 (c) Na2SO4 (d) NaCl

32: Which of the following salts has the minimum pH value?
     (a) (NH4)2SO4 (b) NaHCO3 (c) K2SO4 (d) NaCl

33: You are given four unknown solutions I, II, III, and IV. The pH values of these solutions are found to be 3, 7, 8, and 10 respectively. Among the given solutions, which solution has the highest hydrogen ion concentration?
     (a) I (b) II (c) III (d) IV

34: Which one of the following is required to identify the gas evolved when dilute hydrochloric acid reacts with zinc metal?
     (a) blue litmus paper (b) red litmus paper (c) a burning slinter (d) lime water

35: Zinc reacts with an acid as well as with a base to liberate hydrogen. On the basis of this what should be the nature of the zinc metal?
     (a) basic (b) acidic (c) amphoteric (d) neutral

36: When you test the solutions of sodium bicarbonate, sodium hydroxide, hydrochloric acid and acetic acid with universal indicator, in which case would you get a red colour?
     (a) sodium bicarbonate (b) hydrochloric acid (c) sodium hydroxide (d) acetic acid  

37: The pH of a sample of pure water is 7 at room temperature. What is its pH when a pinch of solid sodium bicarbonate is dissolved in it?
     (a) vary near to 7 (b) less than 7 (c) more than 7 (d) exactly 7

38: If an unknown solution turns blue litmus red, then the pH of the solution is more likely to be
     (a) 12 (b) 10 (c) 7 (d) 4


1:c 2:b 3:a 4:b 5:c 6:b 7:d 8:d 9:c 10:c 11:b 12:b 13:d 14:b 15:c 16:a 17:b 18:d 19:d 20:c 21:c 22:c 23:d 24:d 25:a 26:a 27:a 28:a 29:c 30:b 31:b 32:a 33:a 34:c 35:c 36:b 37:c 38:d

Further study
  • CBSE Xth Science (Chemistry) | Acids, Bases and Salts | NCERT Solutions for In-Text Questions [Read]  
  • 10th CBSE Science (Chemistry) | Chapter 2, Acids, Bases and Salts | NCERT Science Textbook Exercise Solution [Read]  
  • Acids, Bases and Salts | Class 10, NCERT Chemistry | Science CBSE Notes and Sample Questions [Read]

No comments:
Write comments

More From Us