Class IX, NCERT (CBSE) Chemistry | Chapter 3, Atoms and Molecules - Multiple Choice Questions


 Class 9, Solutions of NCERT (CBSE) Science 
 Chemistry - Atoms and Molecules  
 Multiple Choice Questions (MCQ) 

Q.1: Select the ionic compound -
(a) Sulphur molecule, S8 (b) Phosphorous molecule, P4
(c) Methane, CH4 (d) Copper nitrate, Cu(NO3)2  
Q.2: Which of the following does not change when a chemical reaction takes place?
(a) volume (b) mass (c) physical properties (d) chemical properties
Q.3: One atomic mass unit is equal to weight of -
(a) one atom of hydrogen (b) 1/16th of oxygen atom
(c) 1/12th of natural carbon atom (d) 1/12th of C-12 isotope of carbon.   
Q.8: Which one of the following is not equal to gram molecular mass of hydrogen -
(a) 2 gm (b) 6.022 x 1023 atoms of hydrogen
(c) 6.022 x 1023 molecules of hydrogen (d) 1 mole of hydrogen.  
Q.9: Which of the following does not represent molar mass of a substance?
(a) 1 mole of HCl (b) 6.022 x 1023 molecules of helium
(c) 16 gm of O2 (d) 44 gm of CO2  
Q.10: Formula mass is not used in case of -
(a) NaCl (b) MgCl2 (c) CCl4 (d) CaO
Q.14: How many atoms does one mole of S8 contain?
(a) 6.023 x 1023 (b) 96 (c) 8 x 6.023 x 1023 (d) 1
Q.15: Molecules without a charged valency are contained by only -
(a) metals (b) non-metals (c) gases (d) none of these.  
Solutions: 1-d, 2-b, 3-d, 4-c, 5-a, 6-a, 7-a, 8-b, 9-c, 10-a, 11-b, 12-d, 13-a, 14-c, 15-b.
  • CBSE Board Class 9, Atoms and Molecules, Chapter 3, NCERT Solutions of Science Textbook Exercise Questions Solved [Read
  • Class 9, NCERT Solutions - CBSE Science (Chemistry): Chapter 3, Atoms and Molecules | Ncert Chapter In Text Questions [Read] 
  • Class IX, NCERT (CBSE) | Chapter 3, Atoms and Molecules | Study Materials, Notes, Sample Questions [Read]

Write comments
  1. This site is very use full for us and all students..

  2. As raj said it helps us to take revision with these question but also it has a demerit , i.e, the current topic which is teacher is teaching and if we have a look it over here it is not uploaded so please sure that till SA-2 what all portions are there upload all of them . it is my very kind request.


More From Us