Chapter 6, TISSUES - CBSE Guide for IXth NCERT Science Biology - MCQs

 

CBSE Board Class IX, NCERT Science (Biology)

Chapter 6, TISSUES

A CBSE Guide and NCERT Solutions

Here are some important Multiple Choice Questions (MCQs) to test yourself

Question.1: the end of a long bone is connected to another bone by
(a) Ligament (b) Tendon (c) Cartilage (d) Muscle
Question.2: Ligaments and Tendons are formed of
(a) Epithelial tissue (b) Muscular tissue (c) Cartilage (d) Connective tissue
Question.3: When boiled in water collagen changes into
(a) Gelatin (b) Reticulin (c) Elastin (d) Myosin
Question.4: Processes of osteoblasts are found in
(a) Lamella (b) Canaliculi (c) Dendrites (d) Haversian canals  
Question.5: A group of cells alike in form, function and origin is called
(a) Tissue (b) Organ (c) Organelle (d) None of these  
Question.6: Plant length is increased by
(a) Apical meristems (b) Lateral meristems (c) Periblem (d) Parenchyma
Question.7: The cell division is restricted to
(a) Merismatic cells (b) Permanent cells (c) Secretory cells (d) All of the above
Question.8: Active divisions take place in the cells of
(a) Phloem (b) Sclerenchyma (c) Xylem (d) Cambium  
Question 9: Grass stem elongates by the activity of
(a) Apical meristem (b) Hypodermis (c) Intercalary meristem (d) Primary meristem
Question.10: Water and minerals are conducted by
(a) Xylem (b) Phloem (c) Cambium (d) None of these
Question.11: In higher plants food is conducted by
(a) Root (b) Phloem (c) Xylem (d) Leaves
Question.12: Blood is a
(a) Fibre (b) Non-connective tissue (c) Organ (d) Connective tissue
Question.13: Bone consists of the following type of cells
(a) Chondrocyte (b) Connective (c) Osteocyte (d) All of these
Question.14: Cartilage consists of which type of cells
(a) Chondrocyte (b) Osteocyte (c) Cambium (d) None of these
Question.15: A nerve impulse passes from one neuron to another across a
(a) Synapse (b) Dendrite (c) Axion (d) Cell body  
Question.16: Collenchyma mainly forms
(a) Hypodermis (b) Epidermis (c) Phloem (d) Inner cortex
Question.17: Whose living cells provide tensile and mechanical strength?
(a) Collenchyma (b) Sclerenchyma (c) Phloem (d) Sclereids
Question.18: Lignified elongated dead cells are
(a) Parenchyma (b) Collenchyma (c) Sclerenchyma (d) None of these
Question 19: Which of these contains dead cells mainly?
(a) Phloem (b) Epidermis (c) Xylem (d) Endodermis
Question.20: Phloem performs the function of
(a) Conduction of food (b) Conduction of water (c) Providing support (d) Photosynthesis
Question.21: Simple epithelium is a tissue composed of cells which are
(a) Hardened and provide support to organs (b) Continuously diving to provide to form an organ
(c) Cemented directly to one another to form an irregular layer
(d) Loosely connected to one another to form an irregular layer
Question.22: Which one of the following is living but non-nucleated
(a) Sieve tube (b) Companion cell (c) Phloem cell (d) Phloem parenchyma
Question.23: Which one of the following is a function of white blood cells?
(a) Help in transport of oxygen (b) Act as soldiers, scavengers and builders of the body
(c) Help in blood clotting (d) All above
Question.24: In human beings, muscle cells   
(a) Conduct food and water (b) Carry message from brain
(c) Contract and relax to cause movement (d) Transport oxygen and other gases
Question.25: Muscles contain special protein called
(a) Tubulin (b) Contractile (c) Carrier (d) Globulins
Question.26: Bone is an example of
(a) Epithelial tissue (b) Muscular tissue (c) Connective tissue (d) Nervous tissue
Question.27: Areolar connective tissue is found between
(a) Skin and muscles (b) Blood vessels and nerves (c) In the bone marrow (d) All of these
Question.28: The hardness of the bone tissue is due to the phosphates and carbonates of
(a) Calcium and sodium (b) calcium and magnesium
(c) Magnesium and sodium (d) Magnesium and potassium
Question 29: Ciliated epithelium is present in
(a) Trachea (b) Tongue (c) Uterus (d) Tongue and Uterus
Question.30: Husk of coconut is made of
(a) Sclerechymatous tissue (b) Parenchyma (c) Collenchyma (d) Chlorenchyma
____________________________________________________
Answers: 1-a. 2-d. 3-a. 4-b. 5-a. 6-a. 7-a. 8-d. 9-c. 10-a. 11-b. 12-d. 13-c. 14-a. 15-a 16-a. 17-a. 18-c. 19-c. 20-a. 21-c. 22-a. 23-b. 24-c. 25-b. 26-c. 27-d. 28-b. 29-a. 30-a  

   NCERT Solutions – CBSE Guide: Class 9 Science Chapter 6, Tissues   

·    Class IX, NCERT Biology (Science) Chapter 6, TISSUES - CBSE Notes and CBSE Sample Questions (to be published soon)


No comments:
Write comments