Class 9, NCERT (Chemistry) | Is Matter Around Us Pure | Multiple Choice Questions (MCQ)

 

Class IX, Science (Chemistry) CBSE Guide - CBSE Questions

Chapter-2, Is Matter Around Us Pure

Multiple Choice Questions (MCQ)

Question.1: Which one of the following may be termed as a pure substance -
(a) sodium chloride (b) soft drink (c) aerosol (d) soil.

Question.2: Which of the following is a compound -
(a) air (b) solution (c) marble (d) stainless steel

Question.3: A substance in which all atoms are alike is called an -
(a) compound (b) mixture (c) element (d) none of these.

Question.4: Select a colloidal solution out of the following:
(a) gold ornaments (b) sand grains (c) lime water (d) paint

Question.5: Identify solution among the following mixtures
(a) gun powder (b) aerated water (c) soil (d) blood

Question.6: The size of particles in a solution is
(a) smaller than 10–7 cm (b) bigger than 10–5 cm (c) between 10–5 and 10–8 cm (d) less than 10–5 cm.

Question.7: Common salt is obtained from sea water by
(a) evaporation (b) sublimation (c) filtration (d) fractional distillation

Question.8: Solution of soap in water is a
(a) true solution (b) colloidal solution (c) suspension (d) none of the above.

Question.9: Gases e separated from each other by
(a) fractional evaporation (b) fractional distillation (c) fractional crystallization (d) fractional sublimation

Question.10: Select the non-metal from the following
(a) diamond (b) gold (c) silver (d) platinum

Question.11: Shaving cream is colloidal solution of
(a) gas in liquid (b) liquid in liquid (c) solid in liquid (d) gas in solid

Question.12: A mixture of ammonium chloride and sand can be separated by
(a) decantation (b) sublimation (c) evaporation (d) centrifugation

Question.13: Impure salts can be purified by the process
(a) fractional evaporation (b) distillation (c) fractional purification (d) crystallization

Question.14: Components retain their properties in a
(a) compound (b) mixture (c) element (d) none of these

Question.15: Emulsion is a colloidal solution of liquid in
(a) solid (b) liquid (c) gas (d) air

Question.16: Particles of which are visible by naked eyes
(a) mixture (b) colloidal solution (c) suspension (d) none of these

Question.17: Which one of the following is a physical change
(a) burning of magnesium
(b) exposure of iron to moisture
(c) dissolution of sugar in water
(d) formation of a compound

Question.18: Which is a homogeneous mixture?
(a) it has a fixed composition
(b) it has uniform composition
(c) it has non-uniform composition
(d) it can not be broken down to simpler substances

Question.19: Most elements are
(a) solids (b) liquids (c) gases (d) mixtures


Answers: 1(a), 2(c), 3(c), 4(d), 5(b), 6(a), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a), 11(a), 12(c), 13(d), 14(b), 15(b), 16(c), 17(c), 18(b), 19 (a)

1 comment:
Write comments