Cbse Ncert Class 9 The Seven Ages | English Literature Reader | Multiple Choice Questions


Class IX, Ncert Cbse English (Communicative)
Interact in English Literature Reader
THE SEVEN AGES  by William Shakespeare  
Multiple Choice Questions (MCQs)
(according to CBSE CCE questions structure)

A. Read the stanzas given below and answer the questions:
All the world’s a stage

And all the men and women merely players;

They have their exits and their entrances;

And one man in his time plays many parts,

His acts being seven ages.  
(1) The poet says ‘All the men and women .are merely players because:

a. they are good players

b. they are not serious

c. they play their roles in the drama of life

d. they play for a short period in life drama

(2) Life is like a stage because:

a. life is a drama

b. life is temporary

c. life is temporary ;like actor’s role on the stage

d. men and women are actors and actresses playing their roles.

(3) The meanings of ‘entrance’ and ‘exit’ on the stage of life are:

a. death and birth

b. beginning of a drama ‘The Seven Stages’

c. man’s development and deterioration

d. birth and death.
B. Read the stanzas given below and answer the questions.
At first the infant,

Mewling and puking in the nurse’s arms.
(4) The first stage in the drama of life is –

a. first act of life

b. the infancy

c. the new actor on the stage

d. the beginning of the drama

(5) ‘muling’ and ‘puking’ means –

a. crying and demanding

b. crying and sleeping

c. sleeping in the arms of a nurse

d. crying and vomiting in the arms of a nurse.

(6) The main characteristic of an infant is –

a. cannot walk

b. sleeps all the time

c. depends on others

d. cannot play.

C. Read the stanzas given below and answer the questions.

Then the whining schoolboy, with his satchel

And shining morning face, creeping like snail

Unwillingly to the school.

(7) The stage mentioned ion the first line is –

a. the second stage

b. the third stage

c. the first stage

d. the middle stage

(8) The words that show the unwillingness of the boy while going to school are-

a. whining and creeping

b. whining

c. whining, creeping and unwilling

d. creeping and unwilling.

(9) The poetic devise used in the second line is –

a. metaphor

b. simile

c. alliteration

d. personification
D. Read the stanzas given below and answer the questions.
And then the lover,

Sighing like furnace, with a woeful ballad

Made his mistress’ eyebrow.
(10) The stage in man’s life referred in the lines is –

a. the soldier

b. the lover

c. the justice

d. the school boy

(11) The meaning of ‘woeful ballad’ is –

a. sad and romantic poem

b. a happy song

c. a sad composition

d. sad and romantic dance

 (12) The poetic device used in the second line is –

a. oxymoron

b. refrain

c. metaphor

d. simile
E. Read the stanzas given below and answer the questions.

Then a soldier,

Full of strange oaths, and bearded like the pard,

Jealous in honour, sudden and quick in quarrel,

Seeking the bubble reputation.

Even in the canon’s mouth.
(13) The soldier appears in ________ stage of life

a. second stage

b. first stage

c. fourth stage

d. fifth stage.

(14) The main character trait(s) of the soldier are –

a. sensitive about his honour

b. brave but not ambitious

c. unwilling to take part in quarrels

d. jealous and greedy

(15) His reputation is compared to ‘bubble’ because –

a. it is stable

b. it is difficult to build up

c. it depends on others’ praise

d. it is very short lived
 F. Read the stanzas given below and answer the questions.

And then the justice,

In fair round belly with good capon lined,

With eyes severe and beard of formal cut,

Full of wise saws and modern instances;

And so he plays his part.
 (16) The person mentioned in the above lines is –

a. the lover

b. the soldier

c. the justice

d. the old man

(17) He is described as –

a. lean with leopard like beard

b. fat with well trimmed beard

c. fat bellied and fierce looks

d. strong and fat

(18) He shows his wisdom by –

a. sharing his experience

b. criticizing others

c. quoting wise sayings and giving examples

d. being wise in legal knowledge
G. Read the stanzas given below and answer the questions.

The sixth age shifts

Into the lean and slippered pantaloon,

With spectacles on nose and pouch on side,

His youthful hose, well saved, a world too wide

For his shrunk shank; and his big manly voice,

Turning again toward childish treble, pipes

And whistles in his sound.  
(19) The meaning of ‘slippered pantaloon’ is –

a. loose trousers

b. a funny old man

c. a useless old man

d. a well dressed civilized person

(20) His _______ are shrunk.

a. legs and body

b. eyesight

c. voice and body

d. hands and feet.

(21) His manly voice is now –

a. quivering

b. quivering and soft

c. quivering and high pitched

d. harsh and high pitched.
H. Read the stanzas given below and answer the questions.

Last scene of all,

That ends this strange eventful history,

Is second childishness and mere oblivion

Sans teeth, scans eyes, sans taste, sans everything.
(22) The last scene refers to –

a. old and helpless stage

b. old age

c. death

d. sickness.

(23) ‘second childishness’ means –

a. behavior like a child

b. of a child

c. reborn child

d. childlike foolishness

(24) The last stage is marked by –

a. senility

b. fear of death

c. loneliness

d. anxiety.
Answers: 1-c. 2-d. 3-d. 4-b. 5-d. 6-c. 7-a. 8-c. 9-b. 10-b. 11-a. 12-d. 13-c. 14-a. 15-d. 16-c. 17-b. 18-c. 19-b. 20-a. 21-c. 22-a. 23-a. 24-a.

Also study -
The Seven Ages (NCERT CBSE Class 9 English Literature Reader)           

Write comments

More From Us