Class 10, CCE type Multiple Choice Questions (MCQ) | Democratic Politics-II | Ncert Cbse Social (Political Science) | Chapter 6, Political Parties


Class 10, NCERT (CBSE) solutions of Social (Political Science)

Chapter 6, Democratic Politics - II

POLITICAL PARTIES (Multiple Choice Questions MCQ)

Q.1: Which country has a two-party system?
  (a)       India
  (b)       Sri Lanka
  (c)       United Kingdom
  (d)       Nepal
Q.2: Which of the following is a National Political Party?
  (a)        Janata Dal (Secular)
  (b)        Telugu Desam Party
  (c)        Trinamool Congress
 (d)        BJP
Q.3: Which one of the following is a Regional Party?
 (a)        BJP
 (b)        CPI-M
 (c)        INC
(d)        JDU
Q.4: Bahujan Samaj Party does not represent which section of the society?
  (a)        Dalits
  (b)        Adivasis
  (c)        OBCs
  (d)        Trade Unions
Q.5: Which political party has been in power for the last 30 years continuously in West Bengal?
 (a)        CPI
 (b)        CPI-M
 (c)        Indian National Congress
(d)        Trinamool Congress
Q.6: What is meant by two-party system?
   (a)        Two parties run the government
   (b)        Two members run a party
    (c)        Two parties contest elections
   (d)        None of these.
Q.7: Which system of government does India have?
 (a)        One-party system
 (b)        Two-party system
 (c)        Multi-party system
(d)        None of these.
Q.8: What is an alliance?
  (a)        One party contest elections
  (b)        Several parties join hands for contesting elections
  (c)        Two-parties contest elections
 (d)        None of these.
Q.9: What are National Parties?
  (a)        Parties which have units in various states.
  (b)        Parties which have no units
  (c)        Parties which have units in two states
  (d)        Parties which have units in all states
Q.10: On what ideologies does the Indian National Congress rest?
  (a)        Communalism
  (b)        Socialism
  (c)        Federalism
 (d)        Secularism
Q.11: The Bhartiya Janta Party (BJP) came to power in 1998 as the leader of
  (a)        UPA
  (b)        LF
  (c)        NDA
 (d)        None of these.
Q.12: Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP)?
 (a)        Jyotiba Phule
 (b)        Kanshi Ram
 (c)        BR Ambedkar
(d)        Sahu Maharaj
Q.13: The main base of BSP is in
 (a)        Punjab
 (b)        Delhi
 (c)        Haryana
(d)        UP
Q.14: Which party enjoys a strong hold in Tripura, West Bengal and Kerala?
  (a)        CPI (M)
  (b)        CPI
  (c)        BSP
  (d)        BJP
Q.15: Which out of the following is a state party?
 (a)        INC
 (b)        AGP
 (c)        BJP
(d)        CPI (M)
Q.16: Which of the following countries has a single party system?
  (a)        Pakistan
  (b)        Nepal
  (c)        People’s Republic of China
 (d)        Bangladesh
Q.17: When was the Indian National Congress was formed?
 (a)        1885
 (b)        1977
 (c)        1980
(d)        1989
Q18: When was CPI founded?
 (a)        1984
 (b)        1964
 (c)        1980
(d)        1925
Q.19: Which one of the following is a State Party?
 (a)        Congress Party
 (b)        BJP
 (c)        Communist party of India - Marxist
(d)        TGP
Q.20: What is the guiding philosophy of BJP?
  (a)        Bahujan Samaj
  (b)        Revolutionary Democracy
  (c)        Modernity
  (d)        Hindutva
Q.21: What is defection?
 (a)        Loyalty towards a party
 (b)        Changing party allegiance
 (c)        Political reforms
(d)        None of these.
Q.22: Which out of the following is a feature of Partisanship?
 (a)        Inability to take a balance view
 (b)        Similarity of views
 (c)        Represents the individuals
(d)        None of these.
Q.23: Who is Partisan?
  (a)        Disloyal party member
  (b)        Staunch party member
  (c)        Estranged party member
 (d)        None of these.
Q.24: How many parties are registered with Election Commission of India?
  (a)        About 500
  (b)        About 650
  (c)        About 700
  (d)        About 750
Q.25: What is meant by a one party system?
  (a)        One single party runs the government
  (b)        One single person runs the party
  (c)        When the king rules the country
 (d)        When one party is allowed to contest elections.
Q.26: Which one of the following is not a political party?
  (a)        INC
  (b)        JDU
  (c)        BAMCEF
 (d)        AGP
Q.27: Which one of the following is not a national political party?
  (a)        BJP
  (b)        CPIM
  (c)        RJD
 (d)        BJD
Q.28: Which one of the following emerged as a political party from a movement?
  (a)        DMK
  (b)        AGP
  (c)        Akali Dal
  (d)        All of these.

Answer:1-c. 2-d. 3-d. 4-d. 5-b. 6-c. 7-c. 8-b. 9-a. 10-d. 11-d. 12-b. 13-d. 14-a. 15-b. 16-c. 17-a. 18-d. 19-d. 20-d. 21-b. 22-a. 23-b. 24-d. 25-a. 26-c. 27-d. 28-d. 
Further study

  • Class X, Democratic Politics-II | NCERT CBSE Political Science | Chapter 6 Political Parties | CCE Guide (sample questions) [Read]  
  • Class 10, CBSE, Social Science (Political Science) | Chapter 6, Democratic Politics-II | Political Parties - NCERT solutions (Textbook Exercise) [Read]

No comments:
Write comments

More From Us