CBSE Mathematics Class VIII NCERT Solutions for Mathematics | Chapter 2, Linear Equations in One Variable | NCERT Textbook Exercise 2.1

 


Class 8, CBSE NCERT Mathematics Solution
Exercise 2.1 (Linear Equations in One Variable)

(page 23, 24)
Q1: Solve: x – 2 = 7
Solution:
 x − 2 = 7
Adding 2 to both sides or transposing 2 to R.H.S, we obtain
x = 7 + 2 = 9
Q2: Solve: y + 3 = 10
Solution:
y + 3 = 10
Subtracting 3 from both sides we obtain,
y + 3 – 3 = 10 – 3
Or, y = 7
Q3: 6 = z + 2
Solution:  (do it yourself)
Q4: Solve: 
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com image




Solution:  

Subtracting 3/7 from both sides or transposing 3/7 to R.H.S, we get
CBSE NCERT Class VIII Mathematics: Linear Equations in One Variable





Q5: 6x = 12
Solution:
6x = 12
Dividing both sides by 6, we obtain
x = 12/6 = 2
Q6: Solve:
cbse-ncert-solution.blogspot.com image


Solution:  
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com image



(Multiply both sides by 5)
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com CBSE NCERT Class VIII Mathematics: Linear Equations in One Variable





Q7: Solve: 
CBSE | NCERT Mathematics Solutions



Solution:
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com






Q9: 7x – 9 = 16

Solution:

7x – 9 + 9 = 16 + 9 (adding 9 both sides)
or, x = 25/7
Q10: Solve: 14y − 8 = 13

Solution:

14y − 8 = 13

or, 14y = 13 + 8

or, 14y = 21

or, dividing both sides by 14, we get
CBSE NCERT Class VIII Mathematics: Linear Equations in One Variable







Q11: Solve: 17 + 6p = 9

Solution:

17 + 6p = 9

Subtracting 17 from both sides or transposing 17 to R.H.S, we obtain

6p = 9 − 17

or, 6p = −8

http://cbse-ncert-solution.blogspot.com




Q12: Solve:
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com
Solution: 

CBSE | NCERT Mathematics Solutions


Subtracting 1 from both sides, we get
http://cbse-ncert-solution.blogspot.com


CBSE | NCERT Solutions for Maths



1 comment:
Write comments

More From Us